Een veelgehoorde vraag: hoe weet ik of mijn kindje toe is aan een slaapje minder overdag?
Daarom ga ik hier de komende dagen dieper op in. We trappen af met de overgang van 4 naar 3 slaapjes.
De eerste maanden kenmerken zich door veel slaapjes. De eerste 2 maanden is 4 tot 8 slaapjes per dag heel normaal en van 2 tot 4 maanden doen veel baby’s nog steeds 4 tot 6 slaapjes overdag. Maak je dus geen zorgen als jouw baby telkens maar 1 slaapcyclus (van 45 minuten) pakt. Dit is echt heel normaal op deze leeftijd!
We zien meestal rond de 5 à 6 maanden dat er een slaapje wegvalt en de meeste baby’s toe zijn aan nog maar 3 slaapjes per dag.
Dit volgt meestal op de eerste slaapregressie. Een slaapregressie kan immers beter een slaapmaturatie genoemd worden, want deze ontwikkeling in het slapen zorgt ervoor dat jouw baby beter in staat is om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen. En doordat de slaapjes langer worden, zijn er minder slaapjes nodig overdag. Het totaal aantal uren slaap veranderd echter nog niet echt in deze fase. Deze blijft nog steeds rond die 14 tot 16 uur hangen. Wel veranderd dus de spreiding van deze uren.
Hoe weet je nou of jouw kleine toe is aan die overgang?
- Jouw kindje is ergens tussen de 5 en 7 maanden.
- Het duurt steeds langer voordat hij in slaap valt. Je kleintje lijkt nog niet moe genoeg.
- Het eerste dutje wordt korter of het laatste dutje gaat steeds moeizamer.
- Je kindje is in staat om langer dan 45 minuten aaneengesloten te slapen.
- Jouw kindje kan een langere wakkertijd aan.
Voor ouders is de overgang van 4 naar 3 slaapjes vaak een heel fijn moment.
Er ontstaat meer ritme en rust in de dag. Het leven draait niet meer alleen om dutjes!
Waar je die eerste 5 maanden echt nog met een maximale wakkertijd van 90 minuten wil werken gedurende de dag, zie je dat er rond de 6 maanden een verschuiving komt naar het 2-90-90-(90)-3 ritme.
Dit betekent dat het eerste slaapje dus wat later wordt. De nieuwe maximale wakkertijd is immers 2 uur i.p.v. 1,5 uur. Dus heb jij het idee dat jouw kindje na 1,5 uur wakkertijd echt nog niet moe is? Verschuif dit dan langzaam met 10-15 min. per dag richting die 2 uur.
De wakkertijd tussen de dutjes blijft wel nog even rond die 90 minuten hangen. Maar einde dag kan jouw baby ook ineens veel langer wakker blijven. Tot wel 3 uur. Merk je dat 90 minuten wakker einde dag te weinig is, maar 3 uur nog teveel? Ook dan wil je dit langzaam opschuiven tot het voor jouw kleine ideale moment. Werk weer met blokjes van 10-15 minuten per dag. Evt. kan je ook per 2-3 dagen schuiven.
Sommige kindjes kunnen al wel een wat langere wakkertijd aan, maar hebben toch nog 4 slaapjes nodig.
Ook dit is prima. Die slaapjes zijn dan vaak nog iets korter. Dit kan ook het geval zijn als jouw kleine een vroege vogel is. Anders kom je mogelijk wel op een hele vroege bedtijd uit. Alles vanaf 18.00 uur ’s avonds mag je zien als een normale bedtijd. Soms is het in dat geval dus nodig om nog even een extra powernapje in te voegen om op een schappelijke bedtijd uit te komen. Maar op deze leeftijd willen we kindjes liever geen dutje meer laten doen na 17.00 uur. Anders is er onvoldoende slaapdrang voor de nacht.
Het oprekken van de wakkertijd (langer dan die 3 uur) werkt vaak averechts.
Dit leidt tot oververmoeidheid waardoor in- en doorslapen moeilijker wordt. We zien dan vaak meer nachtelijk gespook.
Hopelijk weet je nu een beetje wanneer jouw kleintje mogelijk toe is aan en slaapje minder en hoe je dit aan kan pakken! In mijn volgende blog ga ik verder in op de overgang van 3 naar 2 slaapjes.
Heel veel succes.
Liefs Agnes