Ik weet dat voor veel ouders alles voor 07.00 uur ’s ochtends al als vroeg klinkt, maar jouw kleine is officieel een vroege vogel als hij al voor 06.00 uur ’s ochtends wakker wordt en klaar is om de dag te starten.

In slaapland wordt alles voor 06.00 uur ’s ochtends gezien als nacht. Alles tussen 06.00 en 08.30 u wordt gezien als een ‘normale’ tijd om op te staan. Wordt jouw kindje pas veel later wakker? Dan leidt dit vaak weer tot een late bedtijd. Iets waar veel ouders ook weer niet heel blij van worden….

Maar wat als jij nou zo’n vroege vogel hebt? Je wil een aantal dingen checken:

  • Hoe laat wordt hij wakker? En wat is de reden? Is het honger, of is hij gewoon klaar met slapen?
  • Hoeveel uur slaapt je kindje ongeveer (zowel overdag als ’s nachts) en is dit een beetje passend bij de leeftijd van je kindje?
  • Hoe zit het met de timing en slaapspreiding op de dag?
  • Hoe laat begint de nacht? Want als jouw kindje om 18 uur ’s avonds al de nacht in gaat (wat overigens heel normaal kan zijn), is het niet heel verwonderlijk als hij om 05.00 uur ’s ochtends alweer wakker wordt. Een beetje afhankelijk van de leeftijd slapen kindjes gemiddeld 11 tot 12 uur per nacht.
  • Is de kamer donker genoeg? Want soms kan een klein straaltje zonlicht, of ander licht al voldoende zijn om jouw kleine wakker te maken.
  • Slaapt je kindje zelfstandig in?
  • En bij oudere kindjes kan het ook een stukje gewenning zijn.

Bij slecht slapen in de nacht wordt al snel gedacht aan teveel slaap overdag. Teveel slaap overdag kan inderdaad leiden tot slechter slapen in de nacht. Maar wist je dat dit vaak eerder veroorzaakt wordt door te weinig slaap overdag al dan niet in combinatie met een niet optimale spreiding? Want een oververmoeid kindje slaapt niet alleen lichter, maar ook minder diep en minder lang.

Verder denken veel ouders van een vroege vogel vaak: ik hou mijn kleine lekker lang wakker, dan slaapt hij vast goed. Maar helaas pindakaas, ook dit werkt vaak eerder averechts.

Zoals je hebt kunnen lezen kan het vroege waken verschillende oorzaken hebben. Daarom raad ik je aan om eerst al die factoren onder de loep te nemen en indien nodig eerst aan die basis te werken. Geef dit ook zeker 1 à 2 weken de tijd alvorens je kan zeggen of dit voldoende werkt of niet.

Is jouw kleine jonger dan 1 jaar en wil je weten wat nou een beetje normaal is voor kindjes van die leeftijd: download dan mijn gratis e-book met alles wat jij wil weten over babyslaap.

En ben je nou zelf al druk aan de slag gegaan en blijft jouw kleine een vroege vogel en weet je niet meer wat je nou kan doen? Neem dan gerust contact met me op. Ik kijk graag met je mee!

Heel veel succes!

 

Liefs Agnes