Van 1 naar geen slaapje meer overdag.

Daar is hij dan! De laatste overgang; van 1 naar geen slaapje meer overdag.
Voor ouders vaak even een pittig moment, want die 1 of 2 uurtjes me-time midden op de dag komen daarmee ook te vervallen. En jouw peuter heeft het in het begin vaak nog best lastig met deze stap en kan toch wat hangerig worden of extra aandacht vragen.

 

Het moment waarop jouw peuter toe is aan geen slaapjes meer overdag is verschillend. Sommige zijn hier al met 2,5 jaar aan toe, anderen pas later. 50% van de driejarigen doet nog een dutje overdag. En er zijn zelfs kleutertjes die het liefst nog elke dag een slaapje zouden willen doen. 

 

Weet dat er rond de leeftijd van 2-2,5 jaar vaak even een slaapjesweerstand is. Dit heeft alles te maken met zijn/haar mentale ontwikkeling en toegenomen zelfredzaamheid. Jouw peuter kan zich echt behoorlijk verzetten.

 

Op deze leeftijd worden de wakkertijden iets minder belangrijk.

Je ziet vaak meer vaste slaap en wektijden. Maar ook nu geldt dat een te korte wakkertijd ook tot meer verzet kan leiden. We zien namelijk vaak de wakkertijd verschuiven van 5-5 naar 6-6. Dus probeer altijd eerst weer de wakkertijd iets op te schuiven en kijk dan wat er gebeurd als jouw peuter ineens veel weerstand biedt. Want als je te vroeg start met het skippen van die dagslaap zie je vaak dat je peuter overdag niet meer de gezelligste is. Ook ontstaan er meer bedtijdbattles en slaapproblemen in de avond en/of nacht.

 

Hoe zie je of jouw peuter toe is aan geen slaapje overdag meer?

  • Het in slaap vallen duurt langer (> 20 min.)
  • Slaapje overdag wordt korter
  • Het ’s avonds inslapen duurt ook langer en bedtijd schuift mogelijk op naar laat op de avond.

Check altijd eerst of je in het goede ritme zit (6-6). Zit je al in dit ritme en zie je toch bovenstaande tekenen? Dan kan het zijn dat jouw kleintje binnenkort toe is aan geen slaapje meer. Maar hoe pak je dit aan?

  • Beperk eerst het dagslaapje tot max. 1,5 uur. Dit kan alweer een normale bedtijd en minder bedtijdbattles opleveren.
  • Bouw dit evt. verder af naar 1 cyclus (van ca. 50 min.)
  • Bedenk dat minder slaap overdag een vroegere bedtijd betekent!
  • Ook zie je vaak dat de nachten wat langer worden. De totale slaap blijft namelijk redelijk gelijk (11-13 uur).
  • Bied een rust moment aan op de dagen dat er geen slaapje wordt gedaan. Want niet alleen voor jou, maar ook voor je peuter is dit een pittige stap.

In deze fase is het ook heel normaal als er een paar dagen geen slaapje wordt gedaan overdag en dan ineens wel weer een dag.

 

Weet dat een te vroege overstap naar het peuterbed soms ook kan leiden tot minder slaap of meer weerstand bij het gaan slapen. Ze hebben immers ineens meer ‘vrijheid’. Dus kijk altijd eerst goed naar alle factoren en of je ergens wat aan kan passen alvorens het slaapje ineens helemaal te skippen.

 

Heel veel succes!

 

Liefs Agnes