Lieve jij,
Wist je dat 50% van de kinderen tot 4 jaar vroeg of laat problemen ervaart rondom het slapen?! Dus je bent zeker niet alleen!
Ik snap heel goed dat je je misschien afvraagt of het niet een beetje overdreven is dat je een slaapcoach overweegt. Of dat je deze vraag krijgt vanuit je omgeving. Maar alleen jij kan beslissen of iets wel of niet nodig is. Want iets wat voor jou geen probleem is, is voor de buurvrouw misschien wel een probleem en andersom.
Maar wat als je nou één van deze problemen zou ervaren? Zoals het voeden wat niet helemaal lekker loopt, of die rugpijn waar je al weken mee rond loopt? Wat doe je dan? Juist; hulp inschakelen! Dus waarom zou je geen hulp in mogen schakelen als het slapen niet helemaal lekker loopt?
Er is ook lang niet altijd een heel traject nodig. Soms heb je al genoeg aan de gratis tips en trucs die je op het internet en social media vind. Maar soms kan al deze informatie, je juist nog onzekerder maken en wil je juist even sparren met iemand om bijvoorbeeld te toetsen of je op de goede weg bent, of had je net even die ene tip nodig. Dat laatste zetje in de goede richting. Niks mis mee toch?
En is er wel meer nodig; ook dat kan, soms speelt er gewoon (te)veel en ben je op zoek naar begeleiding van a tot z. Mijns inziens niks om je voor te schamen. Slapen klinkt zo simpel, maar is van zoveel factoren afhankelijk dat het eerder regel dan uitzondering is als het even niet helemaal lekker loopt.
Mocht jij besluiten om wel de hulp van een slaapcoach in te schakelen, kies iemand bij wie jij een goed gevoel hebt. Iedere coach is uniek en heeft zo zijn eigen rugzakje met bagage. Kijk ook welke methode bij jou past. Want ook binnen het slapen en slaapcoaching zijn er verschillende methodes.
Kies je voor mij? Weet: ik leg je niks op. En ik zal het ook eerlijk zeggen als ik denk dat je bij mij niet aan het goede adres bent. Zie mij als iemand die met je meekijkt, kennis deelt en tips geeft over hoe je op een liefdevolle manier aan het slapen kan werken. Ik dwing niks af bij jou of je kleintje. Ik help jullie om goede slaapgewoontes te ontwikkelen bij je kleintje. Dit alles vanuit liefde en vertrouwen, op een manier die bij jullie past. Laten huilen is daarbij niet nodig omdat we eerst aan de basis werken.
Door eerst te onderzoeken waarom dit slaapgedrag is ontstaan en daar met kleine stapjes aan te werken, ontstaat er een goede basis van waaruit de vervolgstappen kunnen worden gezet. En daarmee verschilt de droomritme-methode, waarmee ik werk, van andere methoden die gericht zijn op slaaptraining of de methode van het consultatiebureau.
Bij traditionele slaaptraining wordt vaak alleen advies gegeven m.b.t. de te gebruiken slaaptechnieken om je kindje zelfstandig te leren slapen. Er wordt niet gekeken naar het waarom achter het probleem. Juist doordat deze analyse ontbreekt gaat dit dikwijls gepaard met het, al dan niet gecontroleerd laten huilen.
Daarom spreek ik liever van slaapvorming i.p.v. slaaptraining. En op die manier, is er mijns inziens, niks mis mee om aan het slaapgedrag en de slaapgewoontes van je kleintje te werken.
Of slaapcoaching bij jou past en voor wie je dan moet gaan? Dat weet alleen jij! Ik vind het vooral belangrijk dat jij datgene kiest wat goed voor jou voelt.
Liefs Agnes