Lieve papa of mama,

Vandaag wil ik je even een hart onder de riem steken. Je wil het zó goed doen, je aan alle regeltjes houden en dat doen wat volgens jou van jou en jouw kleine wordt verwacht. Je wordt overspoeld door informatie. Die zegt dit en die zegt dat, op internet lees je zus en zo, en ondertussen weet je gewoon niet meer waar je goed aan doet. Je bent verwijderd geraakt van je gevoel…

Dus lieve papa en mama; ik heb 1 advies. Stop even met loslaten van alles wat ‘moet’. Probeer terug te gaan naar je gevoel en wat jij denkt wat jouw kleine nodig heeft. Probeer weer eens echt te kijken naar je kindje en jezelf. Want ook jij hebt zo je eigen behoeften. En die mogen er ook zijn! En ja, dat betekend dat je soms keuzes moet maken, of hulp moet vragen. Schaam je daar niet voor! Schakel je familie of vrienden eens in als het je allemaal te veel wordt. En voel je daar niet schuldig over. Je hoeft het niet alleen te doen. Het spreekwoord luidt niet voor niks “it takes a village to raise a child”. Dus zie je het echt even niet meer zitten: zet jezelf even voor één dag op nummer 1. Want alleen als jij goed voor jezelf zorgt kan je goed voor de rest van je gezin zorgen.

En ik weet: er is niets dat je meer onzeker kan maken dan het ouderschap, want werkelijk iedereen heeft wel een mening over hoe iets wel of niet zou moeten. En ook op internet wordt je gek gemaakt van alle tegenstrijdigheden. Dus nogmaals: stop even, neem wat gas terug en probeer weer bij je gevoel te komen. Want geloof me; vaak weet je ergens wel wat jouw kindje nodig heeft, maar door die enorme bak aan informatie en meningen ga je twijfelen. En word je onzeker. En ik gun het jou zo om weer in je eigen kracht te komen staan! Even los te komen van alles wat ‘moet’ en hoe het ‘hoort’.

En kom je tot de conclusie dat je het toch niet meer weet, of wel weet, maar niet weet hoe je dat nou gaat doen of hoe je daar gaat komen? Vraag dan om hulp. Dit kan van familie of vrienden zijn, maar ook een professional. Maar ook dan geldt: kies diegene en datgene wat bij jou past.  

Want zeker als je een kindje hebt bij het wie het allemaal niet zo vanzelf gaat is het gewoon echt héél zwaar!

Maar geloof me; ook jij kan het! En wat je vraag ook is; er is licht aan het einde van de tunnel. Hou vol lieve papa en mama!!

 Liefs Agnes