Kinderfysio, ToP-therapeut

Baby en kinderslaapcoach

Samen op zoek naar wat werkt voor jullie!

Zowel in mijn werk als kinderfysio als in mijn werk als slaapcoach hanteer ik geen standaard werkwijze. Ik zeg ook best vaak: ik ben een tikkeltje eigenwijs, zowel in mijn werk als privé.  

Dus ook al zegt onderzoek a dit, en boekje b dat: ik wijk hier regelmatig (met reden) vanaf. En ik vertel jou dan ook waarom. Ik kan snel schakelen en kijk vaak verder dan in eerste instantie verwacht wordt.

Door de jarenlange ervaring, vele cursussen en het vertrouwen op mijn gevoel kijk ik per gezin: wat er is er nodig? En veelal met succes. 

T.a.v. het slapen ben ik opgeleidt tot Droomritmecoach®. De titel Droomritmecoach® is beschermd. Dat betekend dat niet zomaar iedereen zich droomritmecoach mag noemen. Echter ook hiervoor geldt dat ik ook bij slaapproblemen breder kijk dan wat droomritme zegt en dus ook al mijn andere kennis en ervaring meeneem in mijn adviezen. 

Tevens ben ik gecerticificeerd Newborn Sleep Consultant voor baby’s van 0-3 maanden oud. Deze opleiding heb ik gedaan bij het Instute of Pediatric Sleep & Parenting.

Naast deze 2 opleidingen volg ik regelmatig bijscholingen omtrent slaap en de ontwikkeling van kinderen. Al deze kennis over slaap combineer ik met mijn jarenlange ervaring als kinderfysio en expert in de prikkelverwerking van babys’ en kinderen. Ik geloof er namelijk in dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Dit maakt dat ik mijzelf dan ook geen droomritmecoach meer noem, maar baby & kinderslaapcoach. 

Bij ieder consult, of het nou om slapen gaat of om het bewegen, ga ik op zoek naar de waarom van het probleem. Hierdoor is elk consult en het daaruit voortvloeiende plan dus écht persoonlijk en uniek. Responsiviteit, hechting, werkbaarheid en kindgerichtheid staan hierbij voorop. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk om te kijken wat past bij jou, wat jij aan kan en wat voor jou werkt.

 

Werkwijze 

  • Na aanmelding stemmen we af of ik inderdaad de juiste persoon ben om jou te helpen en zo ja; op welke manier. 
  • Voor de kinderfysio plannen we dan vaak gelijk een afspraak.
  • Bij slaapproblemen stuur ik je vaak eerst de digitale intake formulieren en plannen we een datum waarop we of bellen, of live afspreken. Ook zal ik je vragen om minimaal 2-3 dagen een daglog bij te houden (inclusief de nachten). 

 

De gouden tip…

Regelmatig krijg ik de vraag of ik niet even een tip heb voor ouders. Maar weet je? Slapen is van zoveel factoren afhankelijk dat even een snelle tip vaak niet genoeg is. Hoe graag ik dit ook zou willen!

Daarnaast geloof ik niet in ‘one size fits all’. Dus als ik de vraag krijg welk pakket mijns inziens het beste passend is, zal ik hier altijd eerlijk en oprecht op antwoorden. De ene keer is dit een adviesgesprek en een andere keer is dit een uitgebreider pakket. Maar soms geef ik je ook wel ‘die ene tip’ en verwijs ik je door naar mijn e-boeken. Ik zal je dan ook nooit zomaar ‘het duurste pakket aansmeren’. Ik snap namelijk heel goed dat die kleine al genoeg kost en jij waarschijnlijk, net als ik, hard moet werken voor je geld… Dus als ik een uitgebreide pakket aanraadt is het dit omdat ik denk dat we dit echt nodig hebben om tot duurzame resultaten te komen. Ik weet namelijk hoe complex slapen is en wat er allemaal bij komt kijken. Dit probeer ik dus ook echt te achterhalen bij onze eerste kennismaking. 

Maar weet dat we met een uitgebreider pakket ook veel sneller kunnen schakelen als iets niet werkt of gaat zoals gehoopt. Ik kan iets wel vantevoren bedenken, maar dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk zo gaat. Ieder kindje is immers uniek. Daarnaast juich ik bij elk succesje met je mee, maar nog belangrijker: ik sleep je erdoorheen als jij het niet meer ziet zitten. Ik weet door mijn ervaring of iets normaal is of niet, of je gewoon nog even geduld moet hebben, of dat we dingen aan moeten passen.

Werken aan slaap is namelijk meestal geen quick fix! Het slapen écht goed op de rit krijgen kost meestal tijd én energie. We willen het slapen immers duurzaam verbeteren! Nu en in de toekomst.

Wat andere ouders zeggen

” Onze dochter van 4 maanden sliep overdag alleen op schoot. Advies van het consultatiebureau hielp niet, ze lag alleen maar overstuur te huilen in bed. Eén consult van Agnes en 2 dagen later sliep ons meisje alle slaapjes overdag in bed! Jammer dat het consultatiebureau hier zo weinig kennis van heeft. Enorm blij met de adviezen van Agnes! Nu een relaxt meisje die ook nog eens heerlijk slaapt!”

 

 Harmien, moeder van dochter S. (4 maanden)

“Als je blijft doen wat je deed,

blijf je krijgen wat je kreeg!”

Veelgestelde vragen

Voor wie is slaapcoaching geschikt?

Voor iedereen met vragen rondom het slapen van hun kleine tussen de 0-3 jaar. Dus of je nou slechts een kleine vraag hebt of meerdere problemen ervaart rondom het slapen en/of onrust. Ik denk met je mee hoe we het slapen van jouw kleine kunnen verbeteren. Dit kan al vanaf de geboorte. Ik ben namelijk gespecialiseerd in newborns.

Vanaf welke leeftijd is slaapcoaching geschikt?
Al vanaf de geboorte kan je aan goede slaapgewoontes en het vormen van een goede slaapbasis werken. Mijn advies: blijf vooral niet te lang aanmodderen, maar ga pro-actief aan de slag. Juist ook om erger te voorkomen. Bij hele jonge kinderen speelt er vaak ook onrust. Wist je dat ik gespecialiseerd ben in newborns en onrust/slaapproblemen? Juist op dat vlak kan ik jullie heel goed helpen. Ik ben namelijk niet alleen slaapcoach en onrustdeskundige, maar ook kinderfysio. Ik ga samen met jullie op zoek naar de oorzaak van de onrust en/of het slaapprobleem. Indien nodig zal ik jullie altijd doorverwijzen.
Moet ik mijn baby laten huilen?
Nee, zeker niet! In principe probeer ik altijd vanuit de meest liefdevolle manier aan slaap te werken.

Dit wil echter niet zeggen dat er helemaal niet wordt gehuild. Jouw kindje moet immers wat nieuws leren en dat is lastig. Dit kan gepaard gaan met wat traantjes. Maar in principe hoef je je kindje nooit alleen te laten huilen.

Het gecontroleerd laten huilen zet ik dan ook pas in als andere manieren niet tot het gewenste resultaat leiden. Dit is echt onze laatste strohalm zal ik maar zeggen.

Wat is het verschil tussen de diverse pakketten?
Het verschil zit hem vooral in de hoeveelheid coaching en hoe diep we op alles in kunnen gaan. Hoe meer coaching hoe makkelijker ik je bij kan sturen, feedback kan geven op je daglogs etc. Zeker als er meerdere dingen spelen komt er soms zoveel informatie op je af dat dit eigenlijk niet helemaal past binnen het slaapadvies gesprek. Daarbij kost werken aan slaap tijd en energie. 
Ik twijfel wat het beste bij onze situatie past.
Geen probleem, je kan me altijd geheel vrijblijvend een mailtje sturen of een kennismakingsgesprek inplannen. Dan kunnen we samen beoordelen wat het beste bij jou past. En als blijkt dat toch meer nodig, kan je altijd tussentijds upgraden.
Ik woon niet in de buurt, is dat erg?
Nee hoor, helemaal niet! Slaap en onrust consulten kunnen heel goed op afstand gedaan worden. Zelfs als je in het buitenland woont kan ik je gewoon helpen! Alleen als je behoefte hebt aan een aanvullend huisbezoek, is het wellicht handig als je in de buurt (binnen een straal van 20 km) woont ;-). Maar ook als je verder weg woont ben je altijd van harte welkom om een ritje naar het kadastrale middelpunt van Nederland (Amersfoort) te maken.  
Welke opleiding heb jij gedaan?
T.a.v. het slapen heb ik deze opleidingen gedaan:

  • opleiding tot Droomritmecoach. Deze wordt gegeven door Stephanie Molenaar, slaapdeskundige en auteur van diverse boeken, waaronder Baby in een Droomritme en Reflux.
  • Newborn Sleep Consultant (0-3 maanden) gedaan bij het Institute for Pediatric Sleep and Parenting.

Naast slaapcoach en onrustdeskundige ben ik al sinds 2005 werkzaam als kinderfysiotherapeute en zie ik nog steeds wekelijks baby’s, dreumessen, peuters en schoolgaande kinderen op mijn spreekuur. Hierbij zie ik ook vooral veel onrustige baby’s en jonge kinderen die achterlopen in hun motorische ontwikkeling of problemen ervaren in hun prikkelvewerking. Ik volg nog regelmatig bijscholingen hiervoor. 

Tevens heb ik de cursus Dunstan Babytaal voor Professionals gedaan. 

Werkt het altijd?
Baby’s en kinderen zijn natuurlijk geen robotjes ;-). Ik kan je dan ook helaas geen garanties bieden. De kans van slagen is mede afhankelijk van jullie inzet en wat er allemaal speelt. Ik geef jullie de tips en tools, maar jullie zullen het zelf moeten doen! T.a.v. het slapen bestaat er ook niet zoiets als een quick fix. Het vraagt echt even tijd en aandacht, maar dan zien we dat in 95% van de gevallen het slaapgedrag duurzaam verbetert.
Kan ik achteraf betalen?
Dat is helaas niet mogelijk. Het is namelijk gebleken dat er helaas ouders zijn die bij meerdere coaches een afspraak plannen, maar deze vervolgens niet nakomen. Dit is erg jammer, want ik houd mijn tijd vrij voor jullie. In die tijd had ik wellicht ook iemand anders kunnen helpen die dringend op zoek is naar ondersteuning, maar hierdoor onnodig lang moet wachten. Mijn tijd is immers ook beperkt, net als die van jou!