Slaapritme en vakantie

Allereerst nogmaals: heb realistische verwachtingen! De kans is namelijk groot dat je kleine minder goed slaapt op vakantie. Maar er zijn ook kindjes die juist beter slapen. De hele dag buitenlucht helpt vaak ook mee hierin.

 

Maar wil je nou op letten?

 

Vakantie betekend voor veel mensen vaak lekker lang uitslapen, alles op het gemakje, niet teveel ritme en laat er in. Maar helaas gaat het bij dat uitslapen vaak al mis. Veel kinderen hebben namelijk een voorkeur om de dag vroeg te starten (= hun natuurlijke bioritme). En als je beseft dat het al een week kost om een uur tijdsverschil te overbruggen met de zomer en/of wintertijd, kan je je voorstellen dat jouw kindje niet ineens meegaat in jouw vakantieritme. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

 

Het kan dan helpen om af te spreken wie wanneer de vroege dienst op zich neemt, zodat de ander nog even lekker kan blijven liggen.

 

Ook de dagslaapjes kunnen soms een uitdaging zijn.

Natuurlijk is het ook op vakantie belangrijk dat je kindje voldoende slaapt; want een oververmoeid kindje is vaak niet de gezelligste. Maar ja, op vakantie gaan dingen nou vaak net even anders en houd je ook niet altijd de tijd even goed in de gaten. En de hele dag aan je appartement of tent gekluisterd zitten omdat de kleine moet slapen is natuurlijk ook niet fijn. Wees daarom ook flexibel en biedt gerust andere slaapplekken aan. Het is belangrijker dat ze slapen, dan waar ze slapen. En ga ook niet gelijk lopen stressen als het niet lukt: hoe meer stress jij hebt: hoe groter de kans dat je kleine dit aanvoelt en juist niet gaat slapen. Het enige wat jij kan doen is je kleine aanbieden om te gaan slapen, of hij gaat slapen is aan hem….

 

Maar het is dus wel handig als je iets van een draagzak/doek meehebt of de wandelwagen/buggy. Dit bied je wat meer flexibiliteit. Ook vallen veel kindjes vaak in slaap op de fiets als ze rond die tijd heel moe zijn. Kan allemaal ;-).

 

Ook komt het natuurlijk voor dat je kindje ’s avonds pas veel later gaat slapen dan normaal.

Maar dat betekend vaak niet dat ze ook langer gaan slapen… En dan ontstaat er toch wat slaaptekort… Met mogelijk, afhankelijk van de leeftijd, een moe en chagrijnig kindje tot gevolg. Wordt het slapen structureel elke avond veel later dan thuis, omdat je bijv. niet eerder terecht kan in een restaurant, biedt dan evt. een extra slaapje overdag aan. En hierbij mag je ook best de regel loslaten van geen dagslaapjes meer na 17.00 uur (vanaf een leeftijd van 6 maanden). Ik ben er namelijk van overtuigd hoe relaxter jij bent, hoe meer je kindje hier in mee gaat. Maar dat past ook bij mij als persoon. Ik ben iemand die wel ziet hoe het gaat en er dan het beste van probeert te maken. Zuid Europese kinderen hebben bijvoorbeeld sowieso al een heel ander dagritme dan Nederlandse kinderen. Voor hen is het normaal om pas laat de nacht te starten, maar zij doen ook nog tot een veel oudere leeftijd een middagdutje.

 

Wat wij zelf wel eens deden als de kinderen heel moe waren (omdat er vaak toch minder geslapen werd of er überhaupt dutjes geweigerd werden) is een rondje gaan rijden met de auto. Dus om de paar dagen planden we een tour door de omgeving, konden wij van de omgeving genieten en de kinderen bijslapen achterin. Werkte voor ons prima.

En ook liet ik ze, afhankelijk van het soort vakantie en de mogelijkheden, op verschillende plekken slapen: auto, campingbedje, wandelwagen, draagdoek, op een matje op de grond aan de rand van het zwembad (uiteraard in de schaduw), op mijn schoot, achter op de fiets… je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er wel geslapen denk ik ;-).

 

Elke dag helemaal volplannen met activiteiten en helemaal geen oog hebben voor het slapen werkt vaak niet helemaal lekker. Maar door af te wisselen tussen dagen met activiteiten en wat meer rustdagen vond ik het altijd goed te doen. En weet je? Het is oké als je kindje op vakantie even wat meer hulp nodig heeft! Ga ook hier niet om lopen stressen. Je kindje weet echt wel dat het thuis anders is dan op vakantie. Net als dat ze op de opvang vaak anders slapen dan thuis. En houdt er ook rekening mee dat je de eerste week thuis mogelijk even weer wat extra wil investeren in het ritme en het slapen. Als er al een goede basis was gaat dit vaak vrij snel.

 

Is jouw kindje echt heel gevoelig voor ritme?

Natuurlijk raad ik je dan aan om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden op vakantie. Dat is uiteindelijk voor alle partijen het makkelijkst en het fijnste. Wel kan je dan rekening houden met het soort vakantie wat je boekt… Want in een appartement of op de camping bepaal je bijvoorbeeld zelf hoe laat je eet en kan je buiten nog wat dingen doen terwijl je kleine op bed ligt. Wij kozen er dan ook bewust voor om kleinschaligere accomodaties te boeken. Zo hebben we wel eens een appartement gehad aan de rand van het zwembad… Konden wij toch lekker buiten zitten en evt. een snelle duik nemen terwijl er 1 of meerdere kinderen lagen te slapen. Maar op een camping is er bijvoorbeeld vaak nog tot laat rumoer. Dus als dat een issue is, is dat wellicht niet zo handig.

 

En zit je in een groot hotel met vaste tijden waarop je kan eten, dan zit je toch minder lekker als je kleine 8 verdiepingen hoger ligt te slapen. Dus dan wil je daar toch wat flexibeler mee omgaan, in de zin van: spelen met de slaapjes en slaaptijden. Of je moet het niet erg vinden om alleen te eten terwijl je partner boven bij de kleine op de kamer zit ;-). Of je laat de kleine dus eerst op een andere plek slapen (zoals de draagzak of de wandelwagen) en legt hem later op de avond over in zijn bedje.

 

Het heeft ons er in ieder geval nooit van weerhouden om op vakantie te gaan, en jou hopelijk ook niet! En omdat ik zelf drie kinderen heb, hebben we best lang te maken gehad met het feit dat er altijd wel 1 of meerderen moesten slapen en dit ging over het algemeen altijd prima*. Maar eerlijk is eerlijk: je moet je er wel op instellen dat je kindje nog slaapjes nodig heeft en dus mogelijk niet helemaal elke dag dat kan doen wat je het liefste zou willen. Maar die tijd komt echt wel weer. Maar het hoeft dus ook echt niet te betekenen dat je elke dag en avond vastgekluisterd zit aan je accommodatie.

 

*we hebben 1 echte drama vakantie gehad! Toen zijn we na 3 dagen weer terug naar huis gegaan… Wil je weten waarom: lees het hier.

Maar zelfs toen liet ik me er niet door weerhouden. De camping in Frankrijk zat er weliswaar niet meer in na die 3 drama nachten; maar toen heb ik alsnog een huisje geboekt in Nederland en daar ging het wonderwel prima! Niks meer aan het handje. Dat zegt wel iets over hoeveel ik van vakantie hou, haha 😉

 

In mijn volgende blog lees je nog wat praktische tips t.a.v. het slapen zelf en wat je wel/niet mee wil nemen op vakantie.

 

Liefs Agnes