Slapen onderweg
Heerlijk vind ik het! En nog een paar weken en dan is het weer zover! Vakantie….
Maar toen de kinderen kleiner waren was het soms ook wel een uitdaging… Want jij kan dan wel in het Franse Campinglife ritme zitten van laat er in, laat er uit: die kleine spruit blijft vaak lekker in zijn Nederlandse ritme zitten. In deze blog geef ik je tips en tricks om de vakantie zo goed mogelijk door te komen.
De allerbelangrijkste: heb realistische verwachtingen!!! Maar net zo belangrijk: relax en geniet! Houd je alsjeblieft niet obsessief bezig met het wel/niet slapen van je kleintje.
Maar wat zijn nou realistische verwachtingen? Eigenlijk kan je er wel vanuit gaan dat de meeste kindjes (zeker in het begin) vaak even slechter of minder slapen. Een enkeling slaapt ineens veel beter. En als jij hier alleen maar stress van krijgt: dan krijgt je kleine dit ook… en die gaat dan vervolgens alleen nog maar slechter slapen, want ons stress en wakkerhormoon cortisol, kan immers ons slaaphormoon melatonine onderdrukken…
We beginnen met de reis er naar toe:
Met de auto:
Het advies is om je kleintje niet langer dan 2 uur per dag in een maxi-cosi te laten zitten. Maar die reis naar Frankrijk die wat langer duurt dan 2 uur: kan best hoor! Houd je kleine echt niks aan over! Wel wil je een paar dingen in de gaten houden. Zo loopt de temperatuur in een stilstaande auto snel op en in de maxi-cosi (en ook andere autostoeltjes) zit vaak een soort piepschuim laagje, waardoor je kleine het al snel te warm kan krijgen. Houdt hier dus rekening mee!! Een autostoelhoes kan zeker bijdragen aan een goede temperatuur. Ook is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor baby’s en kinderen, misschien juist wel voor hun! Zelf hadden wij altijd als ‘regel’: wordt er achterin geslapen: dan rijden we zoveel mogelijk door. Zijn ze wakker en worden ze het zat of moet er gegeten worden? Dan zoeken we een parkeerplaats en gaan we stoppen. Ook voor baby’s is het belangrijk dat ze dan even uit de maxi-cosi kunnen en even kunnen spelen op hun rug en/of buik. Neem dus ook vooral iets van een kleedje mee waar ze even lekker op kunnen spelen. Voor dreumessen en peuters is iets van een bal vaak fantastisch; even lekker bewegen en die energie eruit. Ook zijn er soms parkeerplaatsen die speelgelegenheden hebben, altijd leuk.
Verder zorgden wij op de wakkere momenten in de auto ook voor voldoende afleiding/uitdaging etc. Bij kleine baby’s die nog in de maxi-cosi zitten en al wel kunnen reiken/grijpen kan het leuk zijn om de speeltjes die je aan de maxi-cosi hangt een beetje af te wisselen. En is het bijna slaaptijd? Haal dan de speeltjes weg, zodat er weinig nieuwe prikkels zijn en je kindje toe kan geven aan de slaap. Sowieso helpt voor veel kindjes het geluid en getril van de motor ook al heel erg hiervoor!
Voor dreumessen en peuters kan je verschillende bekende speeltjes meenemen voor onderweg. Maar wat wij vaak deden: we kochten een paar kleine cadeautjes en die mochten ze dan onderweg uitpakken. Omdat het nieuw is, zorgde het altijd gelijk voor uren speelplezier. Raamstickers zijn in deze leeftijd ook echt een hit! Sowieso is stickers plakken erg leuk, maar bij gewone stickers bestaat de kans dat je hele auto onderzit 😉 Ik spreek uit ervaring hahaha. Ook kinderliedjes vinden ze vaak erg leuk, of een goed luisterboek.
De meeste dreumessen en/of peuters geven vanzelf wel toe aan de slaap als het bijna slaaptijd is.
Anders kan het helpen om vlak daarvoor nog even een stop te doen, en rond slaaptijd (of als je ziet dat ze heel moe zijn) weer gaan rijden. Haal dan wel zoveel mogelijk alle speeldingen weg, zodat ze de moeheid ook goed toelaten en er aan toegeven. Maak je onderweg niet al te druk over de wakkertijden etc. Mijn ervaring is dat in een auto alles anders is ;-). En dat ze zelf wel bepalen wanneer ze moe genoeg zijn om ook echt te gaan slapen. Ook hier geldt weer: hoe drukker jij je maakt, hoe harder ze gaan tegenstribbelen met een beetje pech.
Een andere optie is om over de nacht te gaan rijden. Zelf vond ik dat destijds altijd erg pittig, omdat ik enerzijds zelf kapot was bij aankomst, en overdag bijslapen ging dan ook niet echt. Omdat je kindje vaak op de meest onmogelijke tijden toch even weer aandacht nodig heeft of niet gaat slapen op de tijden die jij had bedacht… En dan hadden we en een chagerijnige dreumes/peuter en een oververmoeide moeder… geen goede combi. Tegenwoordig rijden we vaak wel weer over de nacht.
Wist je trouwens dat je voor baby’s ook speciale autoreiswiegjes kan huren? Dat hebben wij ook wel eens gedaan, konden we het gebruik van de maxi-cosi en reiswieg afwisselen in de auto.
Met het vliegtuig:
Onder de 2 jaar hebben kinderen vaak geen recht op een eigen stoel. Dat betekend dus dat je de hele reis een aapje op schoot hebt! Houdt hier rekening mee, of boek een eigen stoel voor ze. Soms (op lange vluchten) kan je een speciale plek in het vliegtuig reserveren waar ze een soort van babywiegje hebben. Maar dit heeft niet elk vliegtuig en is ook maar beperkt beschikbaar. En wist je dat als je 2 kinderen onder de 2 jaar bij je hebt, je niet bij alle airlines op 1 rij mag zitten i.v.m. de veiligheid? Zo zaten wij ooit met een baby van 5 maanden en een peuter van bijna 2 op 2 verschillende rijen… Lees: met 8 rijen ertussen! Echt totaal niet handig kan ik je zeggen…
Vooral het opstijgen en landen kan gevoelig zijn voor de oortjes. Je kan de kleine dan even wat te drinken geven, of laten zuigen op zijn speen (als hij die heeft), bij iets oudere peuters kan een lolly, of een snoepje waar ze flink op moeten kauwen ook uitkomst bieden. Dit verlicht de druk van de oren. Ook kunnen oordopjes de druk soms wat verlichten (doe die dan al wel voor het opstijgen en landen in, anders is er al teveel drukverschil en werkt het minder goed).
Een grote angst van ouders bij vliegen is: wat als mijn kindje de hele vlucht huilt… Ik snap je helemaal! Maar weet dat hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kindje vaak ook is. Hoe meer angst jij hebt en hoe gespannener je bent: hoe groter de kans dat jouw kindje deze emoties overneemt en voor je uitvergroot door te gaan gillen/schreeuwen/huilen. De meeste stewardessen zijn meestal heel aardig voor je als je met kleine kinderen reist en zullen je het zo gemakkelijk mogelijk proberen te maken. En huilt je kleine wel de hele reis? Heel vervelend, maar het zij zo… Voel je hier niet schuldig over! Jij had het ook liever anders gezien toch?
Zelf heb ik met baby’s en kinderen op verschillende leeftijden gevlogen en het ging altijd redelijk goed gelukkig! Mijn oudste was 9 weken toen ze voor het eerst in het vliegtuig zat! Mijn middelste 5 maanden en mijn jongste 8,5 maand. Dat betekent dat we toen in een vliegtuig zaten met een baby van 8 maanden, een peuter van 2 jaar en 10 maanden en een kleuter van net 4! Nu denk ik: hoe dan?! Toen deed ik het gewoon, hahahaha.
Zorg wel ook voor voldoende vermaak onderweg en probeer ook in het vliegtuig even regelmatig de benen te strekken. Slapen in een vliegtuig vonden ze altijd wat lastiger hier. Ik heb dit echter altijd maar gewoon geaccepteerd en op plaats van bestemming getracht ze wat bij te laten slapen op locatie. Door net even wat meer rustmomentjes in te lassen of even uitgebreid te knuffelen. Ook veel peuters vallen dan nog wel in slaap als ze zo lekker tegen je aan liggen. Zeker als je dan even weer rustig heen en weer gaat wiegen, net als dat je deed toen ze nog een baby waren.
Ook als je met het vliegtuig reist wil ik je wel aanraden om een wandelwagen of buggy mee te nemen! Veel airlines hebben hier speciale regelingen voor. Ik vond een buggy of wandelwagen namelijk onmisbaar om ze overdag in te laten slapen. Op die manier zat je dan niet tijdens de slaapjes aan je appartement gekluisterd. Ook de draagdoek was hier vaak nog favoriet.
Hopelijk heb je nu voldoende tips voor onderweg!
Nogmaals: maak je niet te druk! Hoe relaxter je zelf bent, hoe meer je dit uitstraalt op je kinderen. In mijn volgende blog vertel ik meer over slapen op vakantie zelf!
Lieve groet, Agnes