Slapen op vakantie

Dat het ritme en het slapen mogelijk anders zal zijn op vakantie is je inmiddels al wel duidelijk, maar wat kan jij nou doen om het je kleine zo makkelijk mogelijk te maken?

 

Bekende spullen van thuis

Neem je een campingbedje mee? Laat je kindje dan thuis al aan het campingbedje wennen door hem er eens in te laten spelen, of zelfs al in te laten slapen. Zo is het bedje straks niet helemaal nieuw. Ook als je op locatie een campingbedje huurt kan het zinvol zijn om je kindje thuis al te laten wennen aan het fenomeen campingbedje.

 

Een ander iets wat vaak heel goed werkt: neem een gebruikt hoeslakentje van thuis mee. En ook voor de slaapzak geldt: neem niet een helemaal schone mee, maar neem er één mee waar je kindje al minimaal 1 nacht in geslapen heeft. Zo zit de geur van thuis erin. Ook is het fijn als je bekende knuffeltjes bij je hebt etc. Ook kan het helpen om iets in het bedje te leggen met daarin jouw geur (zoals een gedragen t-shirt, of een knuffel of hydrofieldoek die je bij je hebt gedragen). Dat geeft ook net weer meer dat vertrouwde gevoel van thuis.

 

Gebruik je thuis white noise? Dan zou ik dit zeker mee nemen, dit is immers een slaapassociatie van je kindje en kan ook helpen om het omgevingsgeluid op vakantie te maskeren!

 

Reserve-speen

Speen: heeft je kindje een speen? Zorg dat je altijd een reserve speen bij je hebt!! Je zult niet de eerste zijn die ergens onderweg een speentje kwijtraakt. En in het buitenland verkopen ze mogelijk net niet dat merk waar jouw kleine zo aan gehecht is. Elk speentje is immers anders qua vorm en materiaal.

 

Temperaperatuur en warmte-regulatie

Verdiep je in de temperatuur op vakantie! Zowel overdag als ’s nachts!! Zo hebben wij een keer met onze dreumes van 1,5 op een camping gestaan waar het overdag dik 25 graden was en ’s nachts slechts 8 graden… Dan sta je mooi te kijken met je zomerslaapzak in de tent… Gelukkig verkopen ze in Frankrijk ook dekentjes en slaapzakken 😉

 

Het gebruik van zonnebrand… Huh?? Sommige zonnebrand sluit de huid dusdanig af dat het moeilijk is om je warmte kwijt te kunnen. Met een briesje bij het zwembad of het strand niet zo erg. Maar in die hete kamer of tent een stuk minder prettig… Let hier dus op. Niet elk merk heeft dit effect, vraag dus ook gerust advies bij mede-ouders welk merk zij prettig vinden en waarom.

 

Warmte-regulatie: sowieso is het goed om te kijken wat je wel/niet aan warmte-regulatie kan doen. Als het te warm is gaat inslapen vaak moeilijker, maar ook doorslapen is dan vaak lastiger. Veel kinderen (en volwassenen) dromen meer en zijn onrustiger als ze het te warm hebben. Nu kan je niet altijd wat doen aan de temperatuur, maar je kan wel kijken waar je kan ventileren of een luchtstroom kan creëren. Ook kan je goed op de TOG-waardes letten. Hieronder een handig schema.

 

 

Voeding en darmen

Voeding: op vakantie wordt er vaak anders gegeten: dit kan effect op je darmen met obstipatie, buikkrampen of diarree tot gevolg. Dit heeft ook weer effect op het slapen. Is dit bij jouw kleine aan de hand? Weet dan dat slapen echt even lastig is en help hem waar nodig. Eet jouw kleintje vooral uit potjes? Weet dat de potjes in bijvoorbeeld Griekenland heel anders smaken dan die in Nederland! Just so you know! En ook als je borstvoeding geeft: dat wat jij eet kan effect hebben op je kleine. Dus zie je tekenen van ongemak: denk dan ook altijd aan die factor! En bij oudere kindjes/peuters: het inslikken van teveel zwembadwater kan ook voor buikklachten zorgen… Ik spreek uit ervaring…

 

Luiers

Ik was zelf nooit het type om een hele voorraad luiers mee te nemen. Die kocht ik vaak net zo lief daar. Wat ik wel deed, was ’s nachts de vertrouwde luiers van thuis gebruiken. Je hebt vast zelf ook wel eens gemerkt dat de ene luier nou eenmaal beter beschermt tegen doorlekken dan de andere. Toch jammer als dat nou net de reden is waarom je kleine elke nacht wakker wordt!

 

Slaapomgeving

In een caravan of tent is het soms lastig om het echt helemaal donker te maken. Als je een huisje huurt is dit vaak wat makkelijker omdat je dan mogelijk de ramen nog wel kan afplakken met vuilniszakken of iets dergelijks. Ook kan je ervoor kiezen om je kindje niet aan de kant te leggen waar de zon opkomt. Dit i.v.m. het felle licht en het stimuleren van je wakkerhormoon.

 

Bedtijdritueel

Onderschat ook op vakantie de kracht van het bedtijdritueel niet! Het bedtijdritueel helpt je kindje met de overgang van waken naar slapen. Het geeft een signaaltje dat het tijd is om te gaan slapen. Dus houdt waar mogelijk het bedtijdritueel zoveel mogelijk hetzelfde als thuis.

En onthoudt ook: een kindje dat de ene minuut nog lekker zit te spelen en het volgende moment opgepakt wordt en in bed wordt gelegd snapt hier vaak niks van. Bereid je kindje dus ook voor. Zeker dreumessen en peuters wil je al even weghalen bij die leuke activiteit en wat anders doen (zoals rustig een boekje lezen) alvorens je ze naar bed brengt. Ook overdag. Hoe zou jij het vinden als je net wat leuks aan het doen bent en dan ‘ineens’ moet gaat slapen omdat je ouders bedacht hebben dat het nu tijd is. Vooral op vakantie zijn kinderen (door alle indrukken) vaak heel goed in het negeren van hun eigen slaapsignalen. Slaap is dan maar saai en al het andere is dan leuker. Handel je dan te abrupt? Dan krijg je bedtijdbattles! En sowieso laat een (over)vermoeid kindje vaak al meer bedtijdbattles zien.

 

En nogmaals: je mag op vakantie best wat flexibeler zijn met waar er geslapen wordt. Het is belangrijker dat er geslapen wordt dan waar.

 

Maar bovenal: probeer te genieten! Van het mooie weer, de omgeving én elkaar! Wat dat is tenslotte toch de essentie van vakantie. Even uit je vertrouwde omgeving, los komen van alles wat moet en genieten van elkaar en het maken van mooie herinneringen.

 

Voor nu: hele fijne vakantie!

 

Lieve groet, Agnes

 

Wil je meer weten over de reis er naar toe en wat je kan verwachten? Klik hier.

Meer weten over het ritme op vakantie? Klik dan hier.