ToP-programma

Voor wie? 

Is jouw kindje geboren met een zwangerschapsduur korter dan 32 weken en/of een geboortegewicht onder de 1500 gram? Dan komt jouw kindje in aanmerking voor deelname aan het ToP-programma. Het ToP-programma is een preventief, bewezen effectief, programma en mag alleen uitgevoerd worden door speciaal daarvoor opgeleide ToP-therapeuten. Omdat het een preventief programma is mogen alle kindjes die aan bovenstaande criteria voldoen hieraan deelnemen. Dus ook als het eigenlijk heel goed gaat met jouw kindje en er weinig complicaties zijn. Een verwijzing van een arts is niet nodig. De enige voorwaarde is dat jouw kindje voldoet aan 1 van bovenstaande criteria en in Nederland verzekerd is. 

 

Voldoet jouw kindje nét niet aan de criteria, maar denk je dat hij wel veel baat kan hebben bij deze zorg? Neem ook dan gerust contact met mij op, dan kijken we samen welke mogelijkheden er evt. wél zijn. Ieder kindje heeft immers recht op de beste zorg. 

 “De overgang van het ziekenhuis naar huis is vaak best spannend en intensief, zowel voor jou als voor jouw baby. Jouw baby ervaart veel nieuwe prikkels. Denk aan alle geluiden, kleuren, geuren, etc. Maar ook de ‘simpele’ dagelijkse dingen als verschonen, voeden, knuffelen, visite ontvangen en gaan wandelen met de wandelwagen geven veel informatie. Het kan zijn dat jouw kindje het nog wat lastig vindt om al deze informatie te verwerken.

Waarom ToP?

Al vanaf de geboorte kan jouw kindje, door middel van zijn lichaamstaal, laten zien hoe het met hem gaat. Door samen naar de lichaamstaal en het gedrag te kijken leer je je kindje steeds beter kennen. Hierdoor kan jij steeds beter afstemmen op de specifieke behoeftes van jouw kindje. Het is immers bekend dat kindjes die te vroeg geboren zijn vaak meer moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die op ze af komt en zich anderzijds wat moeilijker laten lezen, omdat ze vaak ook wat onduidelijker kunnen zijn in hun signalen.

 

Als ToP-therapeut help ik jou met het herkennen en lezen van de ‘lichaamstaal’ en wat deze gezichtsuitdrukkingen, bewegingen en het gedrag mogelijk kunnen betekenen.

 

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het ToP-programma geen vaststaand programma, maar werken we hulpvraag gericht. Dit betekent dat we altijd kijken naar waar jij, als ouder, op dat moment behoefte aan hebt. Maar we kijken ook naar de behoeftes van het kindje. Wat heeft jouw kindje nodig om zich zo prettig mogelijk te voelen en tot ontwikkelen te komen? Binnen het ToP-programma gaan we altijd uit van de sterke kanten van het kindje. We kijken hierbij niet alleen naar de motoriek, maar kijken bijvoorbeeld ook naar voeding, gezondheid, de zintuigelijke, sociaal-emotionele, cognitieve en spraak-taalontwikkeling.

“Kinderen die hebben deelgenomen aan het ToP-programma scoren significant hoger op diverse testen op de leeftijd van 2 en 5 jaar.”

Praktisch

  • Het ToP-programma bestaat uit 12 huisbezoeken (gemiddeld 1x per maand) van het moment van thuiskomst tot de gecorrigeerde leeftijd van ca. één jaar. In de praktijk zien we echter dat de huisbezoeken in het begin vaak wat frequenter plaatsvinden (omdat er juist dan vaak veel vragen zijn) en dat er verderop in het programma iets meer tijd tussen de afspraken zit.
  • Het ToP-programma is geen vast programma. Binnen de ToP werken we  hulpvraag gericht. Dit betekend dat jullie vraag centraal staat. Als er geen hulpvraag is, dan kijken we samen naar wat een mogelijk volgend stapje zou kunnen zijn in de ontwikkeling van jouw kindje en hoe jij je kindje hier het beste bij kan ondersteunen.
  • Ouders aan zet: Samen met jou kijken we naar de lichaamstaal en het gedrag van jouw kindje. En wat dit mogelijk zou kunnen betekenen. Zo help ik je enerzijds om evt. signalen van dysbalans te herkennen en hoe jij op dat moment je kindje mogelijk zou kunnen ondersteunen om zich zo comfortabel mogelijk te voelen. Maar ook gaan we samen kijken naar wat je kindje allemaal al kan en hoe we de kleine kunnen ondersteunen bij het volgende stapje in de ontwikkeling. Als ToP-therapeut ben ik dus veel minder zelf met het kindje bezig (tenzij de situatie hier om vraagt).
  • Ouderverslag: ouders ontvangen na elk huisbezoek (behalve na het eerste en laatste bezoek) een ouderverslag met aanbevelingen en suggesties van hetgeen die keer besproken is, ondersteund met foto’s.
  • ToP-App: Sinds kort hebben deelnemende gezinnen toegang tot de (gratis) ToP-app.
  • Kosten: er zitten voor ouders geen kosten aan het ToP-programma (mits ze in Nederland verzekerd zijn)
  • Verwijzing: er is geen verwijzing nodig om deel te kunnen nemen aan het ToP-programma.

 

Aanmelding: ouders kunnen zich rechtstreeks bij mij aanmelden. Globaal is mijn werkgebied: Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Achterveld, Nijkerk, Ermelo, Putten, Harderwijk. Twijfel je of ik ook bij jou thuis kan komen? Neem dan gerust contact met mij op. 

 

Voor een overzicht van alle ToP-therapeuten in Nederland zie ook:

 

Interesse of vragen? Neem contact met mij op via: info@agnesblokhuis.nl.

Liever bellen of WhatsAppen? Dat kan ook: 06-48974327

Of neem contact op via onderstaand contact formulier. 

3 + 9 =