De leeftijd van 12 tot 18 maanden is er één waarin veel gebeurd. Zo is er rond de 12 maanden weer een slaapregressie, maar deze verloopt gelukkig meestal redelijk mild. En ook rond de 18 maanden vindt er weer een regressie plaats. Eén van de laatste gelukkig.
In deze periode leert je kindje ook vaak staan en lopen en zijn wereld wordt letterlijk groter. Ook vinden er diverse mentale ontwikkelingen plaats en hierdoor kan het al snel lijken dat jouw kindje toe is aan nog maar 1 slaapje per dag. Zeker omdat hij mogelijk wat vaker gaat protesteren. Maar dat heeft meer te maken met de ontwikkeling van de eigen ik, dan dat hij er fysiek klaar voor is.
De meeste kindjes zijn pas rond de 18 maanden toe aan de overstap naar 1 slaapje.
Welke tekenen laat jouw kleintje zien?
- Het ochtendslaapje gaat moeizamer. Het inslapen duurt langer en/of het slaapje duurt korter.
- Of in de ochtend wordt er nog wel goed geslapen, maar het middagslaapje gaat moeizaam of wordt geweigerd.
Het slapen in de avond gaat moeizamer.
Moeilijker gaan slapen in de avond is niet persé een teken van nog maar 1 slaapje nodig hebben overdag. De overgang van 2 naar 1 is namelijk best weer een grote stap. Het te vroeg skippen van een slaapje kan voor oververmoeidheid zorgen. Omdat dat vaak ook minder slaapuren betekend voor veel ouders. Maar het aantal uren slaap veranderd eigenlijk niet echt met de overgang naar 1 slaapje. Die blijft rond die 13 à 14 uur per dag hangen. Hij wordt alleen wat anders verdeeld. Met uiteindelijk een lange middagdut als doel. Als er te weinig wordt geslapen overdag kan dit namelijk resulteren in bijv. slechtere nachten of vroeger wakker worden in de ochtend, meer bedtijdbattles, vervelend gedrag overdag etc.
Dus voordat je besluit een slaapje minder aan te bieden wil je eerst kijken wat er gebeurd als je het ritme wat aan past.
Tussenritme
Je wil eerst weer gaan werken met een tussenritme. In dit geval is dat 3-3-4. Dat betekent dus dat het ochtendslaapje wat later begint. Het tweede slaapje wordt dan vaak meer een soort van powernapje. Blijft jouw kleine 2 flinke dutten doen? Dan wil je mogelijk het middagslaapje wat inkorten, om ervoor te zorgen dat er voldoende slaapdrang is voor de nacht. Is er namelijk onvoldoende slaapdrang omdat jouw kleine nog tot laat in de middag heeft liggen slapen, dan is hij rond bedtijd simpelweg niet moe genoeg, en gaat dan strijd leveren.
Pas als je merkt dat in de ochtend een wakkertijd van 3 uur ook weer te kort wordt, ga je deze langzaam, in blokken, opschuiven naar max. 5 uur. Dat betekent dus een vroege middagslaap die mogelijk al voor de lunch begint en het 2de slaapje komt dan vaak te vervallen. Het uiteindelijke ritme waar je naar toe wil werken, met 1 slaapje is 5-5. Een voorbeeldritme kan zijn:
07.00 u wakker
12.00 u slapen
14.30 u wakker
19.30 u naar bed
Maar ook hier geldt hier weer, net als op alle andere leeftijden; kijk vooral naar je kindje en wat hij nodig heeft. Iedereen is immers uniek. Maar loopt het allemaal niet zoals je wil of heb je toch twijfels? Let dan weer eens even goed op de wakkertijden die je hanteert en of je daar nog wat in kan finetunen. Heeft dit niet het gewenste resultaat? Dan kan je ook altijd contact met mij opnemen en kijk ik met je mee wat je nog meer zou kunnen doen!