baby9maanden

 Van 3 naar 2 slaapjes

Rond de 8 maanden vindt de tweede slaapregressie plaats en je raadt het al: daarna is het weer tijd voor een slaapje minder! Nu veranderd niet alleen het aantal slaapjes per dag, maar ook het aantal uren slaap. Waar we voorheen nog steeds rond die 14-16 uur per dag zaten gaan we nu richting de 14-15 uur per dag. 

 

De overgang van 3 naar 2 slaapjes is best een grote, want de wakkertijd wordt ook ineens flink meer. 

Je merkt aan een aantal dingen dat jouw kleine hier aan toe is: Zo gaat slaapje 2 bijvoorbeeld ineens een stukje lastiger. Je kleintje lijkt weer niet moe genoeg. Dat is voor jou het teken dat het tijd kan zijn om die wakkertijd op te gaan rekken naar maximaal 3 uur. Doe dit evt. weer in blokjes van 10-15 minuten per 2-3 dagen totdat je de ideale wakkertijd voor jouw kleine hebt gevonden. 

Nieuw ritme…

Het uiteindelijk nieuwe ritme bij 2 slaapjes wordt 2-3-4. Maar daar komen we vaak via het 2-3-3-3 ritme. In dit nieuwe (tussen)ritme met nog 3 slaapjes zien we vaak dat het derde slaapje kort is. Dat is prima. Dit slaapje is er om oververmoeidheid tegen te gaan of een te vroege bedtijd (voor 18.00 uur) te voorkomen. Want je kindje langer wakker werkt vaak eerder averechts weet je nog? En alles na 18.00 uur mag je zien als bedtijd. Vroeg er in betekent lang niet altijd vroeg wakker. Veel kindjes plakken dan simpelweg meer uren slaap aan de nacht vast. 

 

Afhankelijk van hoe lang er geslapen wordt en op welke bedtijd je uitkomt kan je inschatten of dit derde slaapje wel of niet nodig is. Weet dat dit derde slaapje vaak wel een lastige is. Dit wil overigens niet zeggen dat je kindje hem niet nodig heeft. Kies desnoods voor slapen hoe dan ook.

Maar ook hier geldt weer: geen dutjes meer na 17.00 uur! 

Het is ook heel normaal als je kindje bijvoorbeeld de ene dag 3 slaapjes doet en de andere dag 2. Dit hoort echt bij die transitie fase. Sowieso kan dit beste even een pittige fase zijn met jouw baby, want je kindje ontwikkeld zich enorm rond deze leeftijd, zowel op motorisch gebied als mentaal. En dat zie je soms terug in minder goed slapen helaas. 

 

Wanneer is je kindje toe aan nog maar 2 slaapjes?

Je kindje is eigenlijk pas toe aan 2 slaapjes als de andere slaapjes dusdanig lang zijn dat er simpelweg geen ruimte meer is voor het derde slaapje of een powernapje.