De relatie tussen voeding en slapen.

Onlangs kreeg ik de vraag van een ouder of ik een blog wou schrijven over de relatie tussen voeding en slaap. Dus bij deze!

 

Er is zeker een verband tussen voeding en slaap. Zo weten we allemaal wel dat veel kleintjes tijdens het drinken in slaap vallen. Bij borstvoeding is dit effect vaak nog wat groter dan bij flesvoeding door de slaapverwekkende stofjes die in moedermelk zitten.

 

Om van voeding geen slaapassociatie te maken raad ik je daarom aan om na die eerste weken te proberen je kleintje steeds minder in slaap te laten vallen tijdens het drinken, of de voeding juist na het slapen te geven.

 

Voeding kan ook krampjes of andere buikproblemen geven wat het lekker slapen ook in de weg kan staan. De een heeft hier meer last van dan de ander.

 

Slaapverwekkende voeding

Maar er is meer! Want zo zijn er ook voedingsmiddelen die meer activerend, of juist slaapverwekkend werken. Daarnaast helpt voeding met het instellen van je bioritme & bloedsuikerspiegel. Is je bloedsuikerspiegel te laag? Dit zorgt voor stress in je lichaam, waardoor je meer cortisol (het stresshormoon) gaat aanmaken en dit werkt slaap tegen. Die lage bloedsuikerspiegel uit zich soms ook in ‘vervelend gedrag’. Je kent het vast wel, niks is meer goed, om alles piepen, misschien is hij wel gewoon moe? Maar dit kan dus ook aan de bloedsuikerspiegel liggen. Leg je je kleine in bed, zonder zijn trek te stillen; grote kans dat slapen niet lukt!

 

Wist jij al dat vitamine B6 invloed heeft op het slapen? Het kalmeert het zenuwstelsel, maar verminderd ook stress. Vooral veganisten, vegetariërs en mensen die koemelk-vrij dieet volgen hebben al gauw een tekort aan vitamine B6. Terwijl vitamine B6 er juist voor zorgt dat je sneller inslaapt, lekkerder slaapt, je slaappatroon wordt beter en je slaapt langer. Vitamine B6 vind je voornamelijk terug in vlees, brood, eieren, vis, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, groente, melk(producten) en kaas.

 

Naast vitamine B6 zijn er nog meer stofjes in voeding die het slapen ondersteunen, denk aan magnesium, tryptofaan, melatonine en potassium.

Spijsvertering on hold

’s Avonds en ’s nachts staat je spijsvertering op een lager pitje. Daarom is het niet zo handig om met een overvolle buik te gaan slapen. Je lichaam kan dit simpelweg niet verwerken en de voeding ligt als een blok op je maag. Misschien herken je het wel bij jezelf: als je even flink hebt laten gaan in een restaurant of tijdens een borrelavondje. Grote kans dat je die nacht een stuk minder lekker slaapt!

 

Een veelgemaakte fout is dan ook om een papfles geven vlak voor het slapen. “Want dan slaapt hij zo lekker”, zoals oma zegt. Klopt, sommige kindjes wel. Maar voor veel kindjes ligt te zwaar op de maag als de papfles vlak voor het slapen wordt gegeven waardoor ze juist onrustiger slapen of vaker wakker worden.

 

Andere slaapverstoorders kunnen zijn: cafeïne, vet eten en suikkerrijk eten. Maar er is nog meer!

Darmgezondheid

Ook de samenstelling van je darmmicrobioom heeft invloed op je slaap! Enerzijds heeft een afwijkende of minder optimale darmflora invloed op het slapen an sich, maar anderzijds zorgt te weinig slaap ook voor afwijkingen in de darmflora en een lagere slaapkwaliteit. En zo beland je al gauw in een vicieuze cirkel. 

In je darmen wordt bijvoorbeeld 400x meer melatonine (slaaphormoon) aangemaakt dan in je hersenen.

 

Nu snap je wellicht gelijk waarom ik vaak heel veel van jou en je kleine wil weten als er slaapproblemen zijn! Als droomritmecoach neem ik namelijk ook de invloed van voeding en darmgezondheid op het slapen mee. Een goede darmgezondheid zorgt namelijk voor een kortere inslaaptijd, beter doorslapen, vaster en dieper slapen. Hierdoor vind er meer herstel plaats, dit zorgt weer voor meer energie, maar ook voor een sterker immuunsysteem.

 

Bij slaapproblemen is het niet alleen van belang om te kijken naar de juiste timing en spreiding van de voeding, maar ook evt. naar de voeding an sich. Want niet alleen wat je eet,  maar ook hoeveel je eet is van belang.  

Een keertje een maaltijd overslaan geeft lang niet altijd problemen (afhankelijk van de leeftijd van je kindje), maar wordt er structureel teveel of te weinig gegeten of met een niet optimale spreiding en timing kan dit dus wel degelijk het slapen negatief beïnvloeden!